Bourbon, Tennessee whiskey

Whisky and Spirit KatowiceBourbon i Tennessee whiskey

Specjalny rodzaj whisky (a w tym wypadku – whiskey) pochodzący ze Stanów Zjednoczonych.  Jej cechą szczególną jest zastosowany rodzaj słodu – musi się on składać w ponad połowie z kukurydzy. Krótko mówiąc, bourbonem możemy nazwać trunek którego zawartość kukurydzy w słodzie wynosi minimum 51%. Najczęściej ta ilość jest większa i wynosi 70%.  Swoje korzenie ten rodzaj whiskey ma w stanie Kentucky. Dlaczego kukurydza? Odpowiedź jest prosta – jest to najpopularniejsze zboże uprawiane w USA. Dzięki temu kukurydza jest łatwo dostępna – a co za tym idzie – tania. Jeśli trunek przez przynajmniej 2 lata leżakował w beczkach, można go naazwać Straight Bourbon Whiskey.

Kolejnym rozpoznawalnym amerykańskim gatunkiem jest Tennessee. Jest to rodzaj bourbonu, a jednym ze znaków rozpoznawalnych jest to, że filtruje się ją przez grubą warstwę klonowego węgla drzewnego. Chyba najbardziej rozpoznawalnym przedstawicielem jest Jack Daniel’s. Jednak my kolekcjonujemy rzadsze marki.

 

W naszym asortymencie znajdziesz między innymi:

 

 

Benchmark bourbon

Benchmark Old No.8 Brand

McAfee’s Benchmark prezentuje się przyjemnym aromatem karmelu i toffi. Intensywne whiskey, które może się poszczycić zdobyciem dwóch prestiżowych nagród w świecie alkoholi:
– Intenational Spirit Competition – Złoty medal
– San Francisco World Spirits Competition – Srebrny medal

old grand dad bourbon

Old Grand Dad

Kultowy. Zawiera bardzo dużą ilość żyta w swoim słodzie, dzięki czemu całość ma ostrzejszy smak. Tradycyjny bourbon w starym stylu, definitywnie dla weteranów whiskey.

knob creek bourbon

Knob Creek Small Batch

Pochodząca ze znanej destylarni Jim Beam whiskey ma na celu smakować, jak bourbony z przed prohibicji. Old-schoolowa zarówno w wyglądzie jak i smaku. Całość składa się w sumie z 9 różnych destylatów, wszystkie dokładnie i cierpliwie postarzane.

manhattan bourbon

Jefferson’s The Manhattan Barrel Finished Cocktail

Stworzony przez dwójkę ludzi – Trey’a Zoeller, założyciela Jefferson’s Bourbon oraz David’a Granger z Esquire trunek powstał metodą prób i błędów. W poszukiwaniu smacznych, dębowych nut oraz zbalansowanego smaku, Granger i Zoeller testowali dziesiątki różnych receptur, z których ostały się tylko trzy. Zostały one następnie poddane 90-dniowym postarzaniu w beczkach po bourbonie. W jednej z nich znajdował się elitarny Manhattan.

Jeśli jesteś zainteresowany zakupem, skontaktuj się z nami, lub odwiedź nas na miejscu, zapraszamy!

 
Facebook